ARTICOL IN PRESA

In jos

ARTICOL IN PRESA

Mesaj Scris de TEAMLEADER la data de 20/6/2011, 4:42 am

Un grup de militari trecuti in rezerva dupa 20 de ani in serviciul patriei, ii invata pe tinerii clujeni sa traga perfect la tinta. Nu incurajeaza violenta, ci se implica in promovarea laturii sportive a unor jocuri cu caracter militar.

Liviu Herteg, ofiter in rezerva din 2007, a luptat in primul contingent roman trimis in razboiul din Kosovo, in 2001 si in razboiul din Irak, in 2003. Dupa trecerea in rezerva a infiintat, in 2008, Asociatia Sportiva Dacia Rex, alaturi de alti fosti militari cu o experienta de peste 20 de ani si a organizat primul concurs de airsoft (un sport in care se folosesc replici ale armelor reale ce trag cu bile de plastic) in Romania, in urma caruia jocul a fost recunoscut, in 2010, ca sport, prin ordinul ministrului educatiei.

Acum Asociatia promoveaza si tirul dinamic (care presupune stapanirea in conditii de deplina siguranta a armelor de foc cu putere mare), organizand cursuri atat pentru copii cat si pentru adulti.

“Pepiniera” de campioni la Dacia Rex

Cum este sa practici un sport, sa faci performanta, sa-ti dezvolti abilitatile si in acelasi timp sa te si distrezi de minune? Stiu cel mai bine cei care practica airsoftul si tirul dinamic, un sport relativ nou in Romania (spre deosebire de tirul traditional static, la tirul dinamic sportivii se deplaseaza in timpul tragerii pe trasee diverse, tragand in tinte multiple, contratimp). Asociatia sportiva Dacia Rex, care a ridicat deja airsoftul la rang de sport in Romania, organizeaza cursuri de tir dinamic airsoft din luna decembrie a anului trecut, cu scopul de “a creste viitori campioni”, dupa cum spune Liviu Herteg, presedintele asociatiei si instructor de tragere.

“Desfasuram o pregatire prealabila pentru a ceea ce inseamna tirul dinamic in vederea selectarii talentelor pentru acest sport. Antrenamentele se desfasoara cu replici airsoft scara unu la unu ale armelor reale, care sunt dispozitive non-letale, functioneaza cu baterii cu arc sau cu un gaz special si se trage cu bile. Puterea acestor jucarii nu este mare, nu depaseste doi jouli, nu pun in pericol viata sau integritatea fizica. Sunt insa obligatorii ochelarii de protectie”, a explicat maiorul in rezerva.

In cei peste treizeci de ani in care se practica tirul dinamic in lume nu s-a inregistrat niciun incident, iar in poligonul de la Dacia Rex nu se intra fara ochelari de protectie, ochii fiind singura parte vulnerabila in fata bilelor airsoft.

Mai interesant decat jocul pe calculator

Unii dintre cursanti au venit la Dacia Rex hotarati sa faca performanta, iar altii din pura curiozitate. “Tot timpul am fost pasionat de arme si cum s-a scos stagiul militar cred ca tot timpul a fost o curiozitate de-a mea sa vin sa incerc sa vad cum e sa tragi, nu sa vad numai in filme”, spune Foris George.

“Imi place tirul pentru ca este interesant si vreau sa ma fac militar”, marturiseste si Ervin Jasko, care, la 10 ani, este cel mai tanar cursant. Multi dintre cei care au apucat sa incerce acest sport l-au gasit mai interesant chiar decat jocurile pe calculator: “Tirul dinamic este mult mai interesant pentru ca implica mult mai mult decat a-ti indrepta pistolul spre o tinta, implica si miscarea, implica si efortul pe care il faci, care afecteaza modul in care tintesti”, explica Paul Morar, care adauga ca isi doreste sa participe la competitii si sa ajunga campion.

Avantajele jocului? “In primul rand toti cei care vin aici pleaca din fata calculatoarelor si fac o activitate atractiva pentru varsta lor. In al doilea rand se pregatesc intr-un centru cu specialisti si, nu in ultimul rand, se pregatesc pentru a practica un sport, tirul dinamic”, puncteaza Herteg. In plus, spune fostul militar, nu poti fi un tragator bun fara un echilibru intern foarte bun. “Tirul dezvolta spiritul competitiv, tu esti adversarul tau si te autodepasesti mereu. In cazul in care isi doresc o cariera in armatei sau politiei vor avea deja abilitatile formate”, precizeaza el.

Siguranta inainte de toate

Reprezentantii Asociatiei Sportive Dacia Rex s-au lovit deseori de prejudecati, in ceea ce priveste ramurile sportive pe care le promoveaza, desi cursurile lor nu au nicio legatura cu violenta, fiind vorba de un sport. “Pasiunea de a trage cu arma nu poate fi descoperita decat incercand, asa ca ii invitam pe toti sa vina sa incerce sa vada daca le place asa ceva. Arma poate fi prietena omului, atat timp cat este folosita corespunzator, in conditii de siguranta, iar motto-ul nostru este «Siguranta inaintea competitiei, siguranta inainte de toate». Respectand regulile nu se poate intampla nimic. Pentru noi siguranta participantilor in cadrul acestui centru este primordiala”, a explicat Liviu Herteg. De altfel, nu sunt acceptati la curs decat cei care inteleg rolul si importanta regulilor.

“Ubi concordia, ibi victoria”

Asociatia Sportiva Dacia Rex a fost infiintata la sfarsitul anului 2008. Sloganul asociatiei este “Ubi concordia, ibi victoria – Unde este armonie, este si victorie”. In perioada 19-21 septembrie 2008 Clubul Sportiv “Sport Spot”, cea din care s-a dezvoltat Dacia Rex, a organizat prima competitie de airsoft din Romania, la Baisoara. De atunci competitia se organizeaza in fiecare an. Regulamentul concursului de Patrula Airsoft “Iron Team ROU” a stat la baza recunoasterii oficiale ca sport a airsoftului in Romania.

International Practical Shooting Confederation regiunea Romania

In Romania, Tirul Dinamic a fost cunoscut in mare masura de pe internet, legislatia in vigoare nepermitand dezvoltarea acestei ramuri sportive asa cum se practica in peste 80 de tari ale lumii.

In 2007, Dr. Jimmy R. Barbuti, sportiv la categoria seniori, pistol calibru mare, din cadrul Federatiei Romane de Tir Sportiv FRTS, a luat decizia de a afilia Romania la Confederatia Internationala de Tir Dinamic IPSC alaturi de alte 87 de tari. Adunarea Generala, forul conducator al Confederatiei IPSC, a aprobat in 2008 ca Romania sa devina membru cu drepturi depline in cadrul Confederatiei, incepand cu 1 Ianuarie 2009.

A urmat fondarea Asociatiei IPSC Romania pentru creerea premiselor recunoasterii Tirului Dinamic ca sport in Romania, asa cum este recunoscut in 87 de tari ale lumii. Dupa recunoasterea ramurii sportive, va urma infiintarea Federatiei Romane de Tir Dinamic IPSC. In 2010 Asociatia IPSC Romania a fost invitata la MAI la dezbatere publica in vederea
modificarii Legii 295 a armelor, solicitand ca noua lege sa tina cont de existenta acestei ramuri sportive. A urmat prima demonstratie oficiala de Tir Dinamic IPSC din Romania, in cadrul Cupei Steyr Mannlicher, organizata de catre IPA Regiunea 3 Cluj si Asociatia Sportiva "Dacia Rex" Cluj Napoca.

La inceputul lui 2011 a fost lansat noul site www.ipsc.ro si Forumul ROM Caffe. La sfarsitul lunii aprilie 2011 se organizeaza, la Targu Mures, un curs pentru certificarea primilor Ofiteri de Poligon ai Institutului National de Ofiteri de Poligon din Romania, sub conducerea carora incep concursurile in toata tara, culminand, in august 2011, cu organizarea Primului Campionat National IPSC. Sursa:http://www.citynews.ro
avatar
TEAMLEADER
Admin
Admin

Mesaje : 677
Data de inscriere : 10/09/2009
Varsta : 51
Localizare : Cluj-Napoca

http://daciarex.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum