CURS AIRSOFT CQB

In jos

CURS AIRSOFT CQB

Mesaj Scris de TEAMLEADER la data de 23/2/2011, 7:00 am

CURS DE PREGATIRE CQB

I. CERCETAREA (SCOTOCIREA) PAS CU PAS A UNUI OBIECTIV
A. Ce este ce tehnica de cercetare/scotocire pas cu pas a unui obiectiv si cind trebuie aceasta folosita?
1. Aceasta este o tehnica de actiune care:
a) Ne permite sa beneficiem de o protectie maxima fata de pericole. Este usor de inteles ca, cu cit ne deplasam mai precaut, cu atit putem acoperi mai sigur zonele periculoase.
b) Ne permite sa ne deplasam concomitent cu observarea si acoperirea fiecarei usi, a fiecarui hol, colt, mobilier etc. din zona de actiune.
c) Ne permite aplicarea principiului actiunii in ascuns, prin surprindere.
d) Ne permite intrarea in obiectiv neobservati, cercetarea unei mari parti a acestuia inainte de a intra in contact cu adversarul. Este important de a intra intr-un obiectiv si de a incepe sa “cistigam”, in ascuns, teren de la adversar, rezultatul fiind restringerea libertatii si a spatiului de actiune ale acestuia.
2. Cercetarea/ scotocirea pas cu pas poate fi folosita in urmatoarele situatii:
a) In situatiile in care factorul “timp” nu ne preseaza. Cind alegem aceasta tehnica timpul avut la dispozitie trebuie sa ne avantajeze. Daca in rindul eventualilor ostateci apar victime ale adversarului, atunci in mod sigur va trebui sa apelam la alte tehnici, mai rapide.
b) In situatiile in care zona in care actionam permite o actiune inceata.
B. Limitarea optiunilor (initiativelor, variantelor de actiune) pe care adversarul le are la dispozitie.
1. Initiative/ optiuni. Trebuie sa plecam de la faptul ca, adversarul, la inceput, are situatia sub control si, mai mult, poate avea sub control multe aspecte pe care noi nu am vrea sa le aiba sau nu le cunoastem ca fiind sub controlul acestuia. Trebuie luate toate masurile pentru a limita sau scoate de sub controlul adversarului tot ceea ce il poate ajuta sa-si atinga scopurile. Trebuie sa-i “taiem” toate variantele de actiune …….cu exceptia uneia. Aceasta va fi aleasa de noi si ii va fi oferita atunci cind vom vrea noi.
2. Cai de actiune pentru restringerea libertatii de actiune (initiativei, optiunilor avute la dispozitie) a adversarului:
a) Perimetrul zonei. Putem limita libertatea de miscare a adversarului prin incercuirea zonei si postarea pe acest perimetru a propriilor noastre echipe de observare si sprijin/ blocare.
b) Comunicatiile. Nu este neaparat necesar sa-i taiem adversarului legaturile telefonice (cu toate ca si aceasta este o varianta) insa putem contacta compania telefonica pentru a-i bloca acestuia posibilitatea de a telefona interurban, spre exemplu, sau pentru a-i bruia /intercepta convorbirile.
c) Curiosii (gurta-casca) prezenti in zona. Trebuie sa evacuam intreaga zona de actiune, de toate persoanele care nu sint cuprinse in planul de actiune. Este foarte probabil ca aceste persoane sa ajunga in pericol sau sa puna in pericol actiunea si, in mod sigur , este incredibil cit de des se intimpla ca atfel de “gura-casca” sau reprezentanti ai presei sa gaseasca brese in dispozitivul de blocare si sa patrunda in interiorul zonei de actiune, punindu-si inconstient viata in pericol sau compromitind actiunea.
d) Punerea la dispozitia suspectului a unui telefon pentru negocieri. Prin aceasta actiune nu numai ca vom crea o posibilitate de comunicare cu adversarul insa il vom putea si localiza in interiorul obiectivului. Acesta va trebui instalat astfel incit sa-i micsoreze acestuia vizibilitatea asupra imprejurimilor obiectivului si, in acelasi timp, poate fi o diversiune buna pentru apropierea si patrunderea in obiectiv a echipelor de asalt.
C. Culegerea (obtinerea) de informatii din zona de actiune.
1. De ce informatii avem nevoie din zona de actiune?
a) Numarul suspectilor, a ostatecilor si a altor persoane aflate in interiorul cladirii.
b) Pozitionarea suspectilor , a ostatecilor si a altor persoane aflate in obiectiv.
c) Armamentul avut la dispozitie de catre suspecti.
d) Posibilitatile de actiune ale ocupantilor obiectivului.
e) Ce se afla in interiorul obiectivului. Trebuie sa stim daca in interior se afla ceva ce poate fi folosit impotriva noastra.
f) Structura obiectivului (beton, caramida, BCA etc.)
g) Ce actiuni s-au derulat deja ( de catre suspecti, ostateci, alte forte ajunse deja la fata locului)
2. Toate aceste informatii, cumulate, ne permit sa stabilim:
a) De cite persoane avem nevoie pentru actiune.
b) Unde va fi punctul de patrundere in obiectiv.
c) Tehnicile de actiune ce vor fi utilizate.
d) Tipurile de armament si tehnica ce vor fi folosite.
D. Pregatirea planului sau a schitei obiectivului.
1. Planul/schita cladirii.
a) Daca avem posibilitatea sa obtinem planul cladirii atunci va trebui sa-l folosim. Din pacate, in cele mai multe cazuri, nu vom putea obtine in timp util planul cladirii asa ca va trebui sa intocmim schita acestuia.
b) Numerotarea incaperilor. Acestea trebuie numerotate astfel ca toti membrii echipei de interventie sa foloseasca un sistem unic de numerotare.
c) Detaliile cuprinse in schita. Trebuie sa punem pe schema toate detaliile pe care le cunoastem. Schema trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele date:
- compartimentarea obiectivului;
- pozitionarea tuturor persoanelor aflate in obiectiv;
- mobilierul, sursele de lumina;
- toate cablurile electrice si de telefon;
- toate intrerupatoarele si sursele de lumina pe care acestea le comanda;
- orice material, obiect periculos.
2. Asezarea tuturor acestor informatii pe schema trebuie sa fie facuta cu foarte mare acuratete si fiecare membru al echipei trebuie sa fie informat despre pozitionarea exacta a acestora.
E. Unghiul tactic.
1. Ce este unghiul tactic?
a) Acesta este unghiul sub care se va deplasa glontul dupa ce paraseste canalul tevii.
b) De regula acest unghi este de 180 grade, intre gura tevii si locul de impact al glontului.
c) Actiunile trebuie planificate in asa fel incit membrii echipei sa fie protejati pe acest unghi de scutul antiglont.
2. Cind este periculos unghiul tactic?
a) Cind un membru al echipei intersecteaza acest unghi fara sa fie acoperit/protejat.
b) Cind aceste ungiuri tactice nu au fost corect identificate si luate in calcul la planificarea actiunilor.
3. Determinarea/ identificarea unghiurilor tactice.
a) Localizarea suspectului.
b) Identificarea punctului de intrare in obiectiv si a traseului de urmat in interiorul acestuia.
c) Identificarea punctului unde echipa va intra prima data in contact cu suspectul. Din acest punct se trage un segment de dreapta pina la primul membru al echipei. Acesta este unghiul tactic.

F. Planificarea modului de deplasare a echipei.
NOTA: Este necesar ca negociatorul sa-i solicite suspectului sa vorbeasca tare astfel incit acesta sa nu poata auzi zgomotele din jurul sau iar echipa, odata intrata, sa-l poata localiza.
1. Pregatirea pentru patrunderea in obiectiv si cercetarea primei incaperi.
a) Primul membru al echipei (nr.5) va purta scutul antiglont. Acesta trebuie sa tina scutul la inaltimea la care sa poata proteja pe toti ceilalti membrii ai echipei, plasati inapoia sa. Intrarea se face in formatia “miriapod” .

b) De la intrarea in obiectiv scutul va trebui tinut perpendicular pe unghiul tactic. Membrii nr.1 si 3 se vor afla imediat dupa scut si vor avea propriul unghi tactic dreapta jos, respectiv stinga jos. Membrii nr.2 si 4 vor fi inapoia nr.1 si 3 si vor avea ungiul tactic propriu dreapta sus, respectiv stinga sus. Toti vor trebui sa fie dispusi, in inaltime, mai jos de marginea superioara a scutului. Daca incaperea nu este mare aceasta poate fi cercetata de catre membrii echipei, pe directia unghiurilor tactice individuale, din spatele scutului (pozitia initiala de intrare)

2. Principiile inaintarii in cladire.
Pericolul principal in actiunile intr-o cladire, il reprezinta traversarea/ cercetarea unui colt de zid, intrare intr-o incapere sau, pe scurt spus, intersectarea unui unghiului tactic perpendicular pe directia de inaintare.
Principiul de baza este cel conform caruia, intersectarea/cercetarea unui colt se face dupa metoda „slicing the pie”, adica inaintarea se va face dupa ce se observa, sectorial, spatiul aflat dupa coltul intilnit pe directia de deplasare.

Actiunea individuala

Actiunea in „binom”

Dupa cum arata si schita de mai sus, rotirea directiei de observare/tragere, se face avand ca centru al arcului de cerc (descris de miscarea luptatorului) coltul zidului.
Departarea luptatorului aflat pe interiorul arcului de cerc, fata de zid creste pe masura ce acesta se apropie de centrul de pivotare, astfel incat sa-i permita acestuia sa observe, pas cu pas, o felie (sector) cat mai lunga din „tort”.
In cazul actiunii in echipa (binom), sectorizarea si deplasarea se vor face alternativ de catre cei doi luptatori, dupa principiul „unul asigura, celalalt se deplaseaza”.
Intersectiile de acest tip pot fi sub forma de L sau de T.
In principiu, in cazul intersectiilor in forma de T, modul de actiune se va desfasura ca in cazul intersectie L, prezentat in schita anterioara, cu specificatia ca vor actiona 2 luptatori (binomuri) concomitent (unul spre stanga, celalalt spre dreapta)

3. Intrarea in celelalte incaperi si cercetarea acestora. Actiunile se vor face progresiv, astfel incit sa nu fie lasata in spate nici o incapere (spatiu) neverificat. De regula fiecare incapere este cercetata de cite un binom, prin alternanta, ceilalti membrii ai echipei executind supravegherea holurilor si a celorlalte usi, de la incaperile neverificate, aflate in lungul unghiului tactic.

4. Cercetarea dupa usi. Usile reprezinta un obstacol cu un grad ridicat de risc. Odata cu intrarea echipei in cladire sau incapere, aceasta va trece de usa si, daca dupa aceasta se afla cineva, atunci acel cineva va ramine in spatele echipei. Trebuie actionat in asa fel incit sa eliminam acest risc.


a) Toate usile trebuie deschise complet (in asa fel incit clanta sa atinga peretele);

b) Intotdeauna trebuie verificata zona dintre usa si perete.

4. Cercetarea scarilor. Culoarul scarilor reprezinta un spatiu expus unui eventual atac prin surprindere din partea suspectului.Cel mai important aspect este cel legat de asigurarea protectiei tuturor membrilor echipei cit mai bine, in zonele riscante.
a) Metode de trecere prin culoarul scarilor:
1. Spate in spate. Folosita atunci cind sint zone vulnerabile pe laterale sau in capetele scarilor.
2. Cu spatele. Folosita atunci cind pericolul se afla deasupra scarilor.
3. Trinom. Folosita atunci cind pericolul se afla pe laterale si in fata .

G. Folosirea eficienta a scutului balistic.

1. Un element deosebit de important din dotarea echipei este scutul balistic, insa, ca si celelalte materiale specifice din dotar, trebuie utilizat corect pentru a putea beneficia de protectie maxima.
2. Reguli generale pentru utilizare eficienta:
a) Daca in cladire se afla doar un singur suspect, scutul va trebui indreptat intotdeauna inspre ceea ce se vede sau se aude;
b) Daca in cladire sint mai multi suspecti scutul trebuie indreptat inspre cel mai apropiat pericol;
c) Intotdeauna scutul trebuie indreptat spre cel mai periculos unghi tactic;
d) Scutul treebuie tinut intotdeauna suficient de sus astfel incit sa sa protejeze pe toti membrii echippei, mai ales la intrarea in cladire si in fata usilor;
e) Scutul este rezistent la gloante insa intre limitele sale constructive.

H. Planificarea modului de actiune la contactul cu suspectul.

1. La contactul initial cu subiectul:
a) Cautati o acoperire. Trebuie sa fim siguri ca suntem protejati de actiunile ostile ale suspectului cit mai bine posibil;
b) Orbirea temporara a suspectului. Daca este intuneric, trebuie sa iluminam suspectul si pe ostateci/ ocupantii incaperii. In ceea ce-l priveste pe suspect trebuie sa-i punem raza lanternei in ochi, fapt ce ne va produce:
- Orbirea temporara a suspectului si lipsirea sa de posibilitatea de a vedea pe intuneric. In aceasta situatie, suspectul ne va cere sa-i luam raza lanternei din ochii sai. Ulterior vom proceda conform cererii sale insa vom muta raza lanternei undeva de unde sa-i observam miscarile. Daca avem posibilitatea putem ca, odata cu punere in ochi a razei, sa aruncam in camera un baton luminos ( Cylaume Lightstick) care, odata scoasa raza lanternei din ochii suspectului, ne va permite sa-l observam pe acesta in conditiile in care el nu va putea observa lumina batonului.
- Supravegherea suspectului. Trebuie sa observam exact ce face/ nu face suspectul precum sa apreciem corect ce ar putea/ nu ar putea face acesta.
c) Inceperea negocierilor cu suspectul. Daca am fost observati de suspect, trebuie sa fim pregatiti sa incepem negocierile cu acesta.
2. Negocierile.
a) Negociatorul echipei;
- Inainte de inceperea actiunii va fi stabilit negociatorul echipei. Acesta ar trebui sa fie cea mai departata persoana fata de suspect (cel care asigura securitatea spatelui). Acesta va fi nominalizat de seful echipei la darea misiunii. Acesta va fi singura persoana care va comunica cu suspectul.
b) Negociatorul echipei VA:
- incerca sa calmeze situatia astfel incit dialogul sau cu suspectul sa nu para o confruntare (va vorbi insa tare si clar);
- cunoaste date despre suspect (nume, prenume, descriere etc) si va cunoaste exact situatia reala existenta;
- cunoaste in aceleasi conditii date despre ostateci;
- negocia, adica va folosi toate posibilitatile pentru a obtine ceea ce urmareste;
- cere suspectului sa elibereze persoanele pe care acesta le-a retinut (citeodata se uita pur si simplu acest lucru, care se poate obtine simpu in acets mod); in orice situatie pentru a-i nominaliza pe acestia se va folosi numele lor.
c) Negociatorul echipei NU VA:
- striga sau ameninta pe suspect;
- minti pe suspect (spre exemplu daca este probabil ca acesta sa fi vazut deja trei dintre membrii echipei si va intreba cite persoane au intrat in cladire, negociatorul nu va raspunde “doar eu”; din acel moment suspectul il va considera mincinos si va refuza sa discute cu el);
- discuta despre ostateci folosind termenul “ostateci”; poate suspectul nu ii considera ostateci sau se va gindi ca cei care iau ostateci sint omoriti fara somatie si, ca atare, nu mai are nimic de pierdut;
3. Contactul direct (fizic) cu suspectul.
NOTA: in cladire se pot gasi si alte persoane in afara suspectilor, insa toate persoanele trebuie tratate initial ca suspecte; asta nu inseamna ca trbuie tratate agresiv ci vor fi tratate atit de non-violent pe cit ne permite compotramentul lor.
a) Cine va intra in contact direct cu suspectul? Seful echipei va stabili acest lucru, de regula, astfel;
- de regula binomul care actioneaza pe parte pe care este pozitionat suspectul va intra in contact direct (fizic) cu acesta;
- daca suspectul se afla intr-o incapere care este cercetata de o parte a echipei (binom) acea echipa va intra in contact direct cu acesta;
- daca suspectul se afla intr-o incapere mare sau in spatiu deschis va fi directionat catre binomul care actioneaza in fata; de regula binomul din care face parte seful echipei se afla in partea din spate a dispozitivului (pentru a putea observa intreaga scena de actiune) si, ca atare, nu va intra in contact direct cu suspectul in astfel de situatii.
4. Modul de actiune in cazul in contactului direct (fizic) cu un suspect pasiv (care nu actioneaza impotriva echipei).
a) In cazul in care acesta vrea sa se predea inseamna ca si-a dat seama de greseala facuta si, ca atare, doreste sa stopeze propria actiune. Totusi trebuie stiut cum trebuie sa se actioneze in acest caz:
- Negociatorul, cu voce tare si clar, ii spune acestuia ce sa faca;
- I se spune sa lase pe podea , linga perete, toate armele pe care le detine;
- I se spune sa isi ridice miinile deasupra capului;
- Pentru a-l putea perchezitiona de la distanta, i se spune sa-si descheie / inlature de pe el anumite obiecte de imbracaminte ( de regula nu i se cere sa-si dea jos pantalonii, camasa sau tricoul ci doar acele articole de imbracaminte care ar pute masca diverse arme);
- I se spune sa se intoarca cu spatele spre echipa;
- I se spune sa se indrepte (cu spatele) spre cel destinat sa intre in contact direct cu suspectul.
b) In cazul in care acesta spune ca vrea sa se predea insa , de fapt, nu actioneaza in acest sens. Totusi trebuie stiut cu trebuie sa se actioneze in acest caz:
- Negocierea. Se va incerca convingerea suspectului sa se conformeze indicatiilor venite de la negociator;
- Negociatorul va vorbi cu suspectul cu voce clara si puternica;
- Echipa va incepe in acest timp apropierea de locul unde se afla suspectul. Apropierea trebuie sa se faca in ascuns, verificind cu ATENTIE toate zonele care ar putea adaposti persoane sau obstacole periculoase;
- Cind echipa ajunge in apropierea suspectului acesta este imobilizat.
5. Modul de actiune in dupa ce s-a realizat contactului direct (fizic) cu un suspect.
a) Toate persoanele gasite in incapere trebuie mutate imediat in cea mai apropiata incapere care a fost cercetata anterior:
b) Prima actiune de perchezitie a acestuia (acestora) va fi efectuata asupra zonei curelei ( la briul persoanei perchezitionate) astfel:
- Cel care face siguranta binomului insarcinat cu contactul fizic cu suspectul, il va supraveghea pe acesta iar celalalt membru al binomului va executa perchezitia;
- Cel care executa perchezitia isi pune arma in toc (la spate);
- Il pune pe suspect culcat pe podea si se dispune in genunchi, de regula, in stinga acestuia;
- I se imobilizeaza miinile la spate cu ajutorul catuselor;
- Este cercetata partea din sapte a acestuia la nivelul curelei;
- Este intors pe jumatate, inspre cel care perchezitioneaza, si se perchezitioneaza jumatatea de sus (pe axul longitudinal) a bustului suspectului;
- Cel care perchezitioneaza se muta pe patrea opusa si il intoarce pe suspect pe jumatate ramasa neperchezitionata.
c) Dupa ce s-a executat aceasta actiune suspectul va fi predat echipei de escorta, care-l va scoate din obiectiv. Daca locul de predare stabilit este dispus in alta parte acesta va fi transportat, in liniste, incatusat si perchezitionat la locul de predare. O alta varianta este ca echipei sa-I fie atasat un membru insarcinat cu paza suspectilor retinuti, astfel incit echipa sa-si poata continua, la nevoie, cercetarea cladirii.

avatar
TEAMLEADER
Admin
Admin

Mesaje : 677
Data de inscriere : 10/09/2009
Varsta : 51
Localizare : Cluj-Napoca

http://daciarex.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum